18Avatar foto

Jolanda Pikkaart17 december 2014Leave a comment

Met je smartphone het bos in bij PechaKucha

Op 20 november was ik bij PechaKucha in Hilversum om iets te vertellen over mijn boek Met je smartphone het bos in.

Volg mijn blog via Bloglovin

725 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart11 juni 20141 Comment

Scholen gaan met de smartphone het bos in

Met je smartphone het bos in…

Het was een hectische tijd. De boekpresentatie, aandacht van de media en het gewone leven ging ook gewoon door.

Scholen op pad
In juli gaan de eerste scholen met de inspiratiebox aan de gang en er zijn aanvragen voor workshops en lezingen voor het najaar. De eerste video van een school die mijn boek als inspiratiebron gebruikt in binnen. Op het Brandenbergcollege in Landgraaf zijn ze bezig met een nieuwe Nederlands lesmethode genaamd “werkplaats taal-anders”. Marieke Peters heeft deze video in opdracht van Theo Wismans gemaakt. Het is mooi om te zien hoe de lessen naar buiten zijn verplaatst.

Gaat jullie school ook met Met je smartphone het bos in aan de slag? Stuur mij dan foto’s of video’s toe dan plaats ik ze op mijn facebookpagina.

In de pers
Ik sprak over mijn boek in Vroege Vogels, KRO hemelbestormers en Hotel Kooy en stond met een groot artikel in de Trouw. Daarnaast zijn in de meeste onderwijsbladen wel artikelen over mijn boek verschenen. Op de perspagina kun je de artikelen lezen.

Bestellen

Wil je het boek Met je smartphone het bos in ook thuis of op school gebruiken?

Bestel mijn boek!

 

1705 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart19 maart 2014Leave a comment

Boektrailer: Met je smartphone het bos in

Met je smartphone het bos in, dat ziet Jesper Boon (10) helemaal zitten, en daarom maakte hij deze boektrailer voor mij. Wil je het eerste hoofdstuk van het boek gratis downloaden? Vul dan  rechts van de site je gegevens in!

1402 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart18 maart 2014

De boekpresentatie van Met je smartphone het bos in

Op 12 maart was de boekpresentatie van Met je smartphone het bos in tijdens de festiviteiten van de Boomfeestdag. ‘ In de ochtend kwamen er schoolkinderen langs tijdens de groenmarkt en hebben een paar kinderen Los in ’t Bos uitgeprobeerd. Tijdens de lunch was de boekpresentatie. Het was een mooie feestelijke dag met veel aandacht en cadeaus. Ik ga daar nog even van genieten. Dan naar de Ipon en aan de slag met de inspiratiebox voor scholen. Een een opzet maken voor het volgende boek natuurlijk dat ik ga schrijven met Erno Mijland.

Een indruk van de boekpresentatie:

 

 

Op de smartphone Jolanda & Sonja De eerste handtekening René, Kirsten Illustratie Los in 't Bos door Bianca Snip Monique, Laurien, Yvonne Yvonne, Eckard en Frans DSC00883 Met je smartphone tijdens de boekpresentatie DSC00945 Kinderen op de Groenmarkt cheque voor eerste inspiratiebox IMG_4530 Bloemen voor de boekpresentatie gasten boekpresentatie Boommeisje Voor de kraam Louis, Tessa en Arjan Met je smartphone het bos in Jolanda en Agnes cartoon Met je smartphone het bos in Bestel mijn boek! 

1375 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart10 maart 2014Leave a comment

App Noot Muis: de beste natuur-apps voor kinderen

App Noot Muis: de beste natuur-apps voor kinderen

Mijnkindonline

Op de site van Mijn kind online staat mijn top 6 beste natuur-apps voor kinderen. Wat zijn jullie favoriete natuur-apps. Ik hoor het graag!

Bestel mijn boek! 

1648 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart6 maart 201411 Comments

Voorintekenactie en preview van het boek

Op 12 maart komt mijn boek uit. Tijdens de festiviteiten van de Boomfeestdag is de boekpresentatie. Mijn boek gaat € 19,95 kosten. Tot 12 maart kun je hem via de webshop van de uitgever bestellen voor de speciale prijs van € 15,00 en dan signeer ik hem ook voor je.

Met je smartphone het bos in

Preview boek

Er is ook een preview van de inhoudsopgave en het eerste hoofdstuk. Vul je gegevens aan de rechterkant van deze site in en je krijgt meteen een link naar de preview.

Inspiratiebox

Er is ook een inspiratiebox voor scholen een box vol met technologie en inspiratie. Dus maak een reservering en ga eeen maand lang Met je smartphone het bos in!

Bestel mijn boek! 

2422 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart9 februari 2014Leave a comment

De vormgeving van mijn boek

Ik schrijf en druk mezelf uit met woorden. Mijn boek moet de lezers inspiratie geven, dat lukt je niet alleen met tekst. Dat begint al met de omslag. Daar zijn andere mensen weer goed in 😉

Een kikkertje op je smartphone
omslag Met je smartphone het bos in

Met een groep kinderen waren we aan het geocachen. Een van de jongens zag een klein kikkertje. Hij bukte en het kikkertje kroop op de smartphone. De fotografe Kirsten van Miltenburg-Jonkers legde dat moment vast. Judith Eurlings, de vormgeefster, maakte daar een prachtige omslag van. In het boek staan nog veel meer foto’s van kinderen die spelen in de natuur of digitale middelen gebruiken, veel daarvan zijn door Kirsten gemaakt.

Konikspaarden en smarttrees
foto Yvonne van der Mey

foto Yvonne van der Mey

Natuurlijk komen ook de Oostvaardersplassen aan bod in mijn boek. De film De Nieuwe Wildernisde app en het lesmateriaal. Dat soort beelden wil je ook laten zien. Yvonne van der Mey maakt zulke foto’s, en de Konikpaarden en edelherten sieren nu ook mijn boek. In het hoofdstuk over de toekomst was het lastiger; wat voor foto’s zet je daar nu bij, als je het over 2025 hebt? Bianca Snip las alle reacties van kinderen, trendwatchers en onderwijsexperts, en maakte prachtige tekeningen, speciaal voor mijn boek.

Van reiger tot QR-code

Kikkers fotograferen Met je smartphone het bos in

Foto Kirsten van Miltenburg-Jonkers

De vormgeving is dan nog steeds niet klaar. Het boek is speels, geeft inspiratie voor kinderen, ouders en leerkrachten. Dus speurt Judith naar foto’s en staan er niet alleen kikkers in mijn boek, maar zie je ook een reiger. Screenshots, logo’s van apps en frames van smartphones geven een duidelijk beeld. En een lijst van wat je allemaal mee kunt nemen in de natuur verandert door Judith in een notitie op een smartphone. Helaas kan ik nog geen preview laten zien. Maar volgens mij is het zeker de moeite waard 😉

Bestel mijn boek!

Op 12 maart, tijdens de Boomfeestdag is mijn boekpresentatie, maar mijn boek reserveren kan nu al!

LezenLeren Delen

1082 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart27 januari 2014Leave a comment

Een boek schrijven met focus: hoe doe je dat?

Een boek schrijven. Dat is vol concentratie lekker in de flow doorschrijven, een paar weken je agenda blocken en dan is het klaar. Of misschien toch niet?

The-Artists-Way-happiness-klein1
123rf.com

Mijn gezin vraagt terecht aandacht, en ik heb mijn werk. Ik schrijf over kinderen en de natuur, natuurgadgets en apps, en er zijn deadlines. Webteksten schrijven en de cursus Schrijven voor het web en seo voorbereiden. En ook nog eten tussendoor geloof ik. En dan is er nog social media. Heel erg handig als ik iets wil weten over het toepassen van apps of over natuur in het onderwijs. En ook heel erg leuk. Voor je het weet is er een uur voorbij en ben ik iets aan het doen wat werkelijk niets met mijn boek te maken heeft. Hoe zorg ik dan toch voor focus?

kwaliTIJDsdag
123rf.com

Ik heb allerlei handige programma’s op mijn Mac. Writer ProConcentrate en OmmWriter en er zijn nog meer handige tips. Alleen dat is lastig als je steeds weer iets op moet zoeken en soms ook afleiding zoekt. Een weekend alleen in een huisje op Texel schrijven hielp, in de pauzes maakte ik lange wandelingen door de duinen, mijn hoofd weer helder als ik weer binnenkwam. Ik schreef op mijn laptop in mijn minihuisje en op mijn iPad bij een tussenstop met een grote beker thee. Inspiratie kreeg ik ook van de rondleiding van boswachter Eckard Boot van Natuurmonumenten, de natuur en de manier waarop op Texel Layer is ingezet. Eenmaal thuis komen er weer zoveel taken bij, en dat boek kan best even wachten. ..

coaching aan schrijvers
123rf.com

Tijdens een Google hang-out ontmoet ik Sonja Broekhuizen vanaf dat moment komt er weer schot in mijn boek. Ik volg haar cursus The Artist’s Way en schrijf elke dag. Sonja helpt mij om realistisch te plannen en om de focus vast te houden. Ze begeleidt mij tot mijn boek in de winkel ligt op 12 maart, en bij mijn volgende boek natuurlijk 😉 .

Bestel mijn boek!

Op 12 maart, tijdens de Boomfeestdag is mijn boekpresentatie, maar mijn boek reserveren kan nu al!

Met je smartphone het bos in

960 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart19 december 2013Leave a comment

365 dagen natuur op je smartphone of tablet?

Natuur is overal. Het is erg klein of juist heel groots. Alleen: je moet het wel zien. In de app 365 dagen natuur neemt Yvonne van der Mey je mee op haar pad naar onbetaalbare natuur.

vos-Yvonne van der Mey
Hoort natuur in het rijtje kostenplaatje, economie en schadepost? Natuur is onlosmakelijk verbonden met het geluk van mensen en met hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. En niet alleen het grote in de natuur, maar vooral de grootsheid van het kleine. Het draait om het zien, het beleven. Dat kan op je balkon, vanuit de trein, in het park maar ook op het groene schoolplein. Dat was voor Yvonne van der Mey de motivatie om, als een soort protest tegen de materialisering van de natuur, met een foto elke dag de schoonheid van de natuur in al haar facetten te laten zien. Van een tere rodekoolzwam, de intrigerende blik van een vos tot zonneharpen en mistsferen in de Leuvenumse bossen. Natuur in al zijn pracht: elke dag weer een onderdeel ervan zien en leren kennen door de schitterende foto’s en verhelderende teksten. Als inspiratie om het zelf te gaan zien of vast te leggen. Yvonne werkt al vijf jaar samen met Natuurmonumenten. De rode draad hierbij is de ontwikkeling van kijken naar zien met respect voor alles wat leeft. Mensen de natuur in al haar facetten laten beleven en ervaren met lezingen, workshops en cursussen natuurfotografie.

Zonneharpen-Yvonne van der Mey

 

Natuur in al zijn pracht
De foto’s zijn vaak in natuurgebieden van Natuurmonumenten gemaakt.

Natuur is onbetaalbaar; laat dat zo blijven! Geniet van de foto’s en wees even in het nu.

365 dagen natuur

Verschenen in The Optimist

1292 keer gelezen.

Share Button
18Avatar foto

Jolanda Pikkaart12 december 2013Leave a comment

Sterrenkijken met Govert Schilling

Heb je die die maansverduistering nu alweer gemist? En wanneer is  de planeet Mercurius nu goed te zien? De app Sterrenkijken van wetenschapsjournalist Govert Schilling is je mobiele gids.

Sterrenhemel

In het donker naar de hemel staren tot je langzaam de sterren ziet verschijnen. Of samen met je (klein)kinderen opblijven voor die bijzondere komeet. Met deze Nederlandse app is dat allemaal een stuk makkelijker. Want je weet van tevoren wanneer er iets bijzonders aan de hemel te zien is.

Agenda van de hemel
Sterrenkijkenapp
Kijk de komende tijd, voor je naar de sterrenhemel kijkt, eerst eens op je mobiel of tablet, want Sterrenkijken vertelt bijna elke dag welke bijzondere hemelverschijnselen er te zien zijn. Je krijgt ook informatie over de opkomst en ondergang van de zon en de maan en welke grote planeten in de Melkweg zichtbaar zijn. Het is een soort agenda van de hemel. Vaak zit er ook nog een handig sterrenkaartje bij. Is er een heldere nacht? Dan mis je geen bijzonderheden meer, want de app houdt je op de hoogte met push-notificaties. Je krijgt informatie te zien over wat er allemaal aan de hemel gebeurt in de komende vijf dagen. Wil je meer weten? De app geeft ook links naar actueel nieuws over sterrenkunde.

Leren over sterren met een app
Het is een handige app die erg informatief is. Weet je niet in welke richting je moet kijken? Geen probleem; er zit ook een kompas bij. Delen op Facebook of Twitter kan natuurlijk ook. En nee, je ziet geen sterren in de app, daarvoor moet je toch echt naar boven kijken. Dat is ook veel mooier dan een foto op uje mobiel.

Govert Schilling schrijft en vertelt over sterrenkunde en ruimteonderzoek. Er is zelfs een planetoïde (Govert10986) die naar hem is vernoemd.

Meer weten over sterren?:

Verschenen in The Optimist.

2512 keer gelezen.

Share Button